Menú

Programa d'Animació Educativa

El Programa d'Animació Educativa és una eina per facilitar als centres una tria d'activitats de suport a la seva tasca pedagògica i alhora apropar a l'alumnat el seu entorn més immediat: recursos, espais, serveis de la ciutat, etc.

El programa s'envia a tots els centres educatius de la ciutat: d'educació infantil, de primària i secundària

Objectius:

  • Oferir al professorat un recull d'activitats adequades al nivell de l'alumnat, atenent la diversitat de grups i oferint informació complementària als continguts curriculars.
  • Oferir a l'alumnat una visió més àmplia d'allò que han aprés o que se'ls ha explicat a classe.
  • Desenvolupar entre l'alumnat el seu sentit crític, donant-los l'oportunitat d'assistir a sessions/activitats elaborades amb rigor, amb professionalitat.
  • Recollir en una única publicació tot un seguit de propostes, activitats provinents tant de l'Ajuntament com d'altres entitats/institucions (sempre sense ànim de lucre).

Aquest fet facilita moltíssim al professorat el recull d'informació que d'altra manera es trobaria dispersada, arribant en moments i situacions diferents.

Les Biblioteques de Vilanova i la Geltrú participem al programa amb les accions:

* Descobreix la biblioteca

* Treball de recerca: per on començo?

* Univers Internet: Els dilemes de la privacitat

Descobreix la Biblioteca

Aquesta sessió vol donar a conèixer la biblioteca com a recurs permanent d\'informació i lectura al servei dels alumnes i professors.

La sessió és divideix en dues parts:

* Part teòrica on s'explica què és una biblioteca i com funciona el catàleg i l'identificació i localització dels documents.
* Part pràctica on els alumnes faran cerques de documents amb el catàleg de la biblioteca i accés a les prestatgeries.

Aquesta sessió s'adreça a alumnes de 1r i 2n d'ESO i té una durada aproximada d'una hora.

Treball de recerca per on començo?

 En aquesta sessió es volen donar a conèixer i identificar diferents tipus de fonts d'informació segons les dades que proporcionen, les seves característiques i utilitats pràctiques per a elaborar correctament els treballs de recerca: obres de referència, bases de dades, etc. 

També es vol proporcionar els coneixements i habilitats necessàries per localitzar, tractar i fer ús de la informació de forma eficaç a l'hora de desenvolupar treballs escolars (crèdit de síntesi, treball de recerca,...) 

Conèixer les fonts d'informació electròniques i les eines de recerca de la biblioteca i aprendre a citar els documents de la bibliografia dels treballs.

Consta de dues parts:

a) Part teòrica

- Plantejament del treball de recerca: què busco, on i per què? 
- La competència informacional: cerca, tractament i comunicació.
- Les fonts d'informació: primàries i secundàries.
- El catàleg de la biblioteca.
- Viquipèdia: referències i bibliografia.
- Cerques a la xarxa segons les demandes dels alumnes.


b) Part pràctica

L'alumnat, per parelles, haurà de cercar la informació a internet per a poder respondre a una bateria de preguntes relacionades amb temes i esdeveniments locals. 
Les pàgines consultades hauran de ser oficials i fiables quedant-ne excloses les cerques al Viquipèdia.
Realitzaran una bibliografia dels diferents documents digitals que trobin amb les pertinents cites bibliogràfiques.
Correcció pràctica grupal de les preguntes més curioses o dificultoses.

Aquesta sessió s'adreça alumnes de 4t d'ESO i 1r i 2n de Batxillerat, així com als alumnes de l'Escola d'art i té una durada de dues hores.

Univers Internet: Els dilemes de la privacitat

Mitjançant la projecció d'uns vídeos i una bateria de preguntes que es llençaran als alumnes, es començarà a parlar del concepte de privacitat, de les dades personals, de la vigilància massiva, del big data, de la identitat digital, etc.

Tot seguit s'explicarà ràpidament la dinàmica de l'activitat, que està plantejada com un joc de taula.

Els participants, agrupats en diferents equips, hauran de respondre a diverses preguntes i situacions relacionades amb la gestió de la privacitat en l'entorn digital. 

L'objectiu és donar eines per prendre consciència sobre què passa amb les nostres dades i la nostra identitat quan utilitzem Internet i descobrir alternatives per protegir-nos.

L'objectiu del joc és ser el primer equip a arribar a la casella final. 

Per fer-ho cal:
• Evitar que els altres equips descobreixin la nostra identitat. Per tant, cada equip ha de protegir al màxim les seves dades i revelar el mínim d'informació en cada jugada.
• Avançar ràpidament pel taulell de joc.

Durant cada jugada, es promourà el debat i la reflexió sobre la pregunta plantejada i la resposta donada. 

En finalitzar l'activitat, es farà un petit debat que permeti analitzar què ha passat durant el joc i elaborar reflexions sobre la privacitat en l'entorn digital.

Univers Internet: Els dilemes de la privacitat
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord