Menú

Fons Pere Tàpias

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va rebre en donatiu de la família de Joan Collell (Pere Tapias) una part de la seva biblioteca personal i alguns objectes relacionats amb la seva figura i la seva trajectòria per tal de preservar la seva memòria a la ciutat de Vilanova i la Geltrú.

La biblioteca Joan Oliva i Milà és l'encarregada d'acollir i difondre l'Espai Pere Tàpias que es composa principalment per llibres publicats entre els anys 30 del segle passat fins a l'actualitat i són una bona mostra d'algunes de les seves passions: la poesia i la cuina. Si bé no són les úniques "passions" en el camp bibliogràfic doncs també en destaquen altres àmbits com el de les humanitats a través dels llibres d'assaig, dietaris, memòries i dels clàssics que sempre va tenir com a imprescindibles "Epicuri com sóc". Horaci, Sèneca i Marc Aureli també van ser tres filòsofs de capçalera importants que van contribuir a configurar el seu pensament humanista.

Cal fer notar també que dins d'aquesta part del fons que ara es mostra hi ha un bon gruix de llibres d'història i cultura de la ciutat de Vilanova i la Geltrú, i per extensió del Gran Penedès, reflex del seu interès per tot allò que afecta a la seva comunitat social i política.

En menor quantitat també hi ha documents que demostren el seu amor també per la cultura del vi.

Pel que fa a la cuina, que representa la major part d'aquest fons, principalment es troben llibres d'assaig (des d'un punt de vista històric i cultural) i llibres de receptes. En menor quantia també hi ha novel·la gastronòmica. Cal destacar que la cuina tradicional/popular catalana és la que ocupa el lloc més important, però també hi ha espai per a altres cuines del món, sobretot l'europea (francesa i italiana). El seu interès per la cuina marinera i, especialment, sobre la cuina de Vilanova i la Geltrú també queda reflectit en els llibres que hi ha.

Quant a la poesia, hi ha principalment autors catalans i castellans però també d'altres països. El Pere tenia especial interès per Gil de Biedma, Kavafis i Rilke. Dins d'aquest apartat es tornen trobar poemes on la cuina o el vi són el tema d'alguns llibres.

Bona part de tots aquests llibres li van servir per inspirar-se en la seva activitat habitual i al llarg de la seva vida.

Ara la biblioteca Joan Oliva i Milà fa seu l'encàrrec de vetllar per la preservació i, especialment, per la difusió d'aquest fons que servirà per què la figura del Pere Tapias sigui recordada per les generacions coetànies i coneguda per les generacions futures de vilanovins i vilanovines.

Recursos sobre Pere Tapias

T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord