Menú

CENTENARI ALFONS FIGUERAS

Alfons Figueras va néixer el 15 d'octubre de 1922. Tota la seva vida la va dedicar a la historieta i la il·lustració però potser no és tan conegut com altres dibuixants de la denominada generació del 57 de l'Escola Bruguera com:                                                                           Gin, Ibáñez, Nadal, Raf, Segura, Martz Schmidt o Vázquez.

En el centenari del seu naixement, volem reivindicar la seva obra i la seva figura i donar-lo a conéixer a la seva ciutat natal gràcies a l'impuls de dos il·lustradors vilanovins com són en Chema Peral i en Miguel Porlan

Alfons Figueras i Fontanals

Figueras va néixer a Vilanova i la Geltrú i de jove va conèixer el dibuixant Salvador Mestres, que el posà en contacte amb el món del còmic. Encara que durant la guerra civil treballà en diverses publicacions, és als anys quaranta quan s'inicià com a professional en el novè art, treballant per a les editorials Marco, Bruguera i Hispano Americana.

El seu estil, amb una marcada predilecció per l'humor surrealista i fantàstic, resulta inusual en el marc de la historieta humorística espanyola. En la seva obra han tingut una gran influència el cinema còmic mut, el cinema fantàstic, les novel·les de gènere i els còmics clàssics nord-americans, com la tira còmica Krazy Kat, de George Herriman.

Amant, sobretot, de les pel·lícules de terror, incorpora profusament el gènere en les seves historietes, amb la creació de personatges com Mr. Hyde, Franciscostein, o sèries com ShockDr. Mortis o Cine Horror.

Als anys '50 es va traslladar a Caracas (Veneçuela), on va viure dotze anys. Allà es va dedicar a l'animació publicitària. Va tornar a Espanya l'any 1963 i va seguir amb aquesta feina als Estudis Cormorán, tot  i que no va deixar el còmic de banda.

Les seves creacions més importants van tenir lloc en aquesta dècada amb sèries humorístiques d'excepció que ho van col·locar en el podi dels historietistas espanyols més genials: Aspirino y Colodión, Topolino, Cine Locuras o Don Terrible Buñuelos

Compatibilitzà aquests treballs amb la realització de tires de premsa, com 'Don Plácido' (1970) per a La Vanguardia, o 'El Bon Jan' (1976) i 'Mr. Hyde' (1987) per a l'Avui. 

L'any 1988 va rebre el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona i el 2002 el Premi Internacional d'Humor Gat Perich

Alfons Figueras i Fontanals

vinyeta alfons figueras
Element 2
T'ha sigut útil aquesta pàgina? Si No
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració
Utilitzem cookies per garantir-vos una millor experiència al web. Si continueu navegant, entendrem que n'accepteu el seu ús. Més informació D'acord