La Xarxa de biblioteques aposta per oferir serveis i activitats el més inclusives i accessibles possible. Incloent en la programació activitats específiques com ara: exposició de fons documental per visibilitzar els diferents col·lectius en risc d'exclusió social, l'Hora del conte interpretada en llengua de signes catalana, Club de Lectura Fàcil en català i Club de lectura adreçat a persones amb discapacitat intel·lectual, visites guiades a diferents col·lectius...
D'altres accions a destacar:
- Des de l'any 2000 es realitza un Servei d'extensió bibliotecària als Centres de Dia de l'Hospital de Sant Antoni, Masbau, Capi i Josepets. Inclou una programació d'activitats i tallers personalitzats per a la gent gran, préstec de documents: llibres de Lectura Fàcil i lletra gran, revistes, música i pel·lícules...
- L'any 2016 es fa una proposta de projecte d'accessibilitat en biblioteques al Servei de Biblioteques de la Generalitat de la qual neix el Projecte Biblioteques Inclusives. Un projecte en el que es participa de manera activa coordinant equips de treball i en l'elaboració del cartell Què ha de fer una biblioteca per a ser inclusiva?, guies El calaix de la diversitat: llibres adaptats i recursos electrònics i Recursos que tenen com a protagonistes persones amb discapacitat i en les Pautes per a Biblioteques inclusives que preveu seràn publicades el 2021.
- L'any 2017 es va realitzar una diagnosi d'accessibilitat que permetrà detectar les mancances de les dues biblioteques. El resultat de l'informe va servir per iniciar una línia d'actuació inclusiva dins del Pla d'acció anual de les biblioteques, per a adequar els edificis, fons documentals, serveis i activitats i fer-los més accessibles a tota la població.
- Des de l'any 2018 es realitza un Grup de lectura en veu alta adreçat a persones amb discapacitat visual (baixa visió o ceguera) que es reuneixen a la biblioteca per gaudir de lecures en veu alta de contes, novel·les, poemes, biografies... De la mà de persones col·laboradores de les biblioteques.
- Durant el 2020, s'han elaborat protocols d'accessibilitat per a diferents processos bibliotecaris com ara la creació de cartells, tríptics o flyers, i també l'accessibilitat de la pàgina web, del blog i de les xarxes socials de les biblioteques i s'han creat vídeos explicatius per facilitar l'accés a alguns serveis com ara la descàrrega del carnet de les biblioteques al mòbil, com accedir a la biblioteca virtual eBiblio i un altre de com fer-hi cerques de diferents documents, préstecs virtuals, reserves...
- L'any 202l, es va fer una acció per fer més accessible a persones amb discapacitat el fons cinematogràfic, amb la inserció de pictogrames que identifiquen el gènere de les pel·lícules i el fons amb audiodescripció i subtitulat per a persones sordes. També una nova rotulació i la identificació del fons documental amb un logotip de Biblioteques inclusives per facilitar l'accés a aquest fons que inclou documents adaptat a diferents necessitats lectores, documents que tracten aquestes temàtiques així com lectures i pel·lícules amb protagonistes amb risc d'exclusió social d'amdòs àmbits: col·lectiu de persones LGTBI+ i/o col·lectiu de persones amb discapacitat.
- L'any 2021es va crear un nou centre d'interès Dones i Feminismes i LGTBI+ per fer més visible aquest fons documental. Tenir un aparador fixe amb aquesta temàtica i fer-ne les guies per fomentar el coneixement d'aquest fons als usuaris de la xarxa.